Cadeautje! Klik hier om 3 meditaties - gratis - als mp3 te downloaden.

Commit Happiness

 

Bestaat innerlijke wijsheid? 3 Misverstanden over innerlijk weten

Misverstand 1: Je kunt alleen weten wat je in je hersenen hebt opgeslagen

De tradionele wetenschap ziet onze hersenen als één van de weinige plekken waar informatie opgeslagen kan worden. We maken ervaringen mee, leren dingen… en kunnen dit opslaan in ons geheugen.

Als je vanuit dat paradigma naar de wereld kijkt, kun je dus niets weten wat je niet ooit geleerd of ervaren hebt.

Er is echter ook een nieuw paradigma in opkomst: dat van collectieve wijsheid, eindeloze intelligentie, de gezamelijke kennis van alles-dat-is. De namen die mensen eraan geven verschillen, maar wat overeenkomt is de zienswijze dat we in staat zijn om in te tappen op een kennis die groter is dan wijzelf.

En als je je realiseert dat alles wat bestaat één is en uit dezelfde bron afkomstig is, is dat eigenlijk best logisch. In dit paradigma kun je onze hersenen of rationele geest eerder zien als een soort ‘filter’ dat stukken informatie uit die soep van collectieve wijsheid kan binnenhalen.

Behoorlijk verwonderend, niet?

Misverstand 2: Alleen pranormaal begaafde mensen kunnen tappen uit collectieve wijsheid

Een lange tijd heb ik gedacht dat alleen wanneer ik een zesde zintuig had (iets wat bij mijn geboorte al had moeten blijken) ik in staat zou zijn om toegang te krijgen tot een dieper weten.

Zo jammer! Want als we dit geloven, geven we onszelf geen kans om dit contact te leren maken.

De waarheid is vaak mooier dan we denken, en ook in dit geval is dat waar: ieder mens is in staat om een dieper weten aan te boren! Of dat nu gaat om ons eigen onbewuste of de eindeloze intelligentie van de kosmos… we kunnen allemaal leren hoe we hier toegang toe krijgen.

Misverstand 3: Het is maar afwachten wanneer ingevingen je binnen komen vallen

Als je contact wilt maken met je innerlijke wijsheid, zijn er ontzettend veel dingen die je zelf kunt doen de antwoorden in jezelf te vinden. Methodes die je kunt gebruiken om je wijsheid bewust op te zoeken, zijn o.a. meditatie, schrijfoefeningen, orakelkaarten en pendels.

Eén van mijn favoriete manieren om in verbinding te komen met mijn innerlijk weten, is door mijn innerlijke gids op te zoeken in een visualisatie meditatie. Ik ben zo’n fan van innerlijke gidsen als manier om contact te maken, omdat ze niet alleen heel gezellig maar ook heel duidelijk zijn.

Ik kan Meester Haiku, mijn gids, gewoon opzoeken wanneer ik wil en vraagstukken of twijfels voorleggen.

Natuurlijk zijn er momenten waarop ik meer ontvankelijk ben voor mijn innerlijke wijsheid en makkelijker de meest fascinerende antwoorden van hem te horen krijg, en zijn er dagen waarop ik merk dat vooral mijn rationele geest aan het woord is.

Maar het goede nieuws is: ook dan kun je dingen doen om je verstand tot stilte te brengen en het contact met je diepere weten te versterken. En ik wil je graag een klein cadeautje geven om je daarbij te helpen:

4 trucjes om jezelf open te stellen voor innerlijke wijsheid

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om eens voorzichtig op te zoek gaan naar de wijsheid die zich in je bevindt. Want ook in jouw wacht een innerlijke gids die niets liever wil dan je ondersteunen en begeleiden bij alles wat dit leven je brengt.