Cadeautje! Klik hier om 3 meditaties - gratis - als mp3 te downloaden.

Commit Happiness

 

Bevrijd jezelf door te genieten van onvrijheid

Genieten doen we over het algemeen vooral van vrije tijd. ‘Eerst je helemaal kapot werken en daarna op vakantie en ontspannen.’ Maar wat als ik je vertel dat je ook kan genieten van je onvrijheid? En je daardoor juist vrij wordt. Je ‘kapot’ werken is voor de meeste mensen in de Westerse wereld totaal overbodig.

Overleven

Veel dieren zijn in het wild constant bezig te overleven. Het is eten of gegeten worden. Ze vluchten, vallen aan, bewaken hun territoria en voeden hun nakomelingen. Voortdurend in de weer hebben ze eigenlijk geen tijd om te genieten van hun bezigheden. Nooit zie je een konijn voor de lol wegrennen voor een vos.

Emanuel Levinas

De 20e eeuwse filosoof Emmanuel Levinas wist het al: de mens is heel anders dan de andere dieren. Ook al moeten ze eten, slapen en een dak boven hun hoofd zien te bemachtigen, ze kunnen terwijl ze bijvoorbeeld eten tegelijkertijd genieten van dat eten. Ze zijn vrij in hun afhankelijkheid omdat ze óók kunnen genieten. De afhankelijkheid is los en aangenaam geworden.

Vrij in afhankelijkheid

Wat zo speciaal is aan de mens, is dus dat ze kunnen genieten van de dingen die ze moeten doen om te overleven. Helaas is dat nog niet in alle gebieden van hun levens door gedrongen. Hoewel we van eten kunnen genieten, genieten we vaak nog niet van het werken voor het geld voor dat eten. Kijk eens kritisch naar je eigen leven, van welke onvrijheden geniet je al en van welke zou je meer kunnen genieten? Hoe meer je geniet, hoe losser en fijner de dingen waarvan je afhankelijk bent worden, en vrijer je dus wordt in die afhankelijkheid.

Geniet van je eten! Geniet van slapen! Geniet van je werk!

Klik hier voor onze online workshop 'Moeiteloos Genieten!'