Minder moeten, meer genieten

‘Hoe meer, hoe sneller, hoe beter.’ Dat is waar het tegenwoordig om lijkt te draaien. Want productiviteit en prestatiedrang bevorderen de economie, en welvaart is ten slotte geluk. Toch? Meer economische groei staat niet gelijk aan meer geluk. We moeten uitkijken dat we zulke economische waarden niet ons privéleven laten overnemen. Als je per se de beste wilt zijn van je hobbyschilderklasje of als je zo efficiënt mogelijk tijd probeert te besteden aan je kinderen, weet je dat de prestatiedruk te ver is doorgeschoten. Je leeft dan gebogen onder druk, stress en constant plannen, terwijl jouw levensgeluk wordt verdrongen naar de achtergrond.

Willen of moeten?

Meestal begint het proces van steeds meer moeten met willen. Ik wilde graag deze website oprichten, ik wilde graag  de studie doen waar ik nu mee bezig ben en ik wilde graag een boek schrijven. En later verandert dat willen helaas wel eens in moeten. Nu moet ik elke week minstens één artikel schrijven, moet ik mijn studie afronden binnen drie jaar en moet ik deze dag nog een scène schrijven voor mijn boek. Willen is leuk, moeten is dat niet. Dus hoe kan je ervoor zorgen dat de dingen die je graag wilt doen of bereiken niet gaan aanvoelen als lasten?

Het hier en nu als de basis

Voor je het weet ben je alles zorgvuldig aan het inplannen en terwijl je met het één bezig bent, denk je alvast aan hoe je het ander gaat regelen waardoor je niet meer geniet van waar je op dat moment werkelijk mee bezig bent. Genieten in het hier en nu is de basis. Je moet ervoor zorgen dat je dat eerst kan, en daarna pas bedenken of je er zin in hebt om nog een bezigheid op je te nemen. Als je geen tijd overhoudt om in het moment te leven, raakt je geluk bedolven onder allerlei plannen en verplichtingen waardoor je niet meer kan genieten van de dingen die je eerst zo graag wilde.

Prestatiedruk loslaten

Als je een doorgewinterde alles-moeter of perfectionist bent, is het best lastig om minder hooi op je vork te nemen of sterker nog: wat hooi van je vork af te halen. Want een klassieke fout die we vaak maken is de gedachte: ‘Nadat ik dit project heb afgerond, ga ik relaxen.’ Vaak komt er iets tussen dat afronden en relaxen in en hollen we haastig door. Haal dus dat hooi nu meteen van die vork af!

Drie stappen om minder te moeten

Een eerste stap is voor jezelf vaststellen dat jij nog steeds dezelfde leuke persoon bent als het je niet lukt om die nieuwe taal te leren of de vierdaagse mee te lopen. Heel simpel, maar we vergeten het wel eens: de wereld vergaat niet als jij je doelen niet bereikt. De volgende stap is kritisch naar jezelf te kijken en jezelf de vraag te stellen: wat wilde ik graag, maar is als een verplichting aan gaan voelen? En de laatste stap: laat dat los. Het hoeft niet meer.

Ambitie

Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat je nooit iets mag plannen of geen doelen zou mogen stellen, af en toe is dat namelijk nodig en er is niets mis met toekomstdromen. Zolang je ambities bouwt op de basis van het hier en nu, veranderen de ambities niet in prestatiegerichte lasten. Dat doe je door wel af en toe te plannen, maar wanneer je het geplande doet, het te doen met volle aandacht. Het is dus prima als ik een website wil opzetten, een studie wil doen en tegelijkertijd ook nog een boek wil schrijven, maar als ik merk dat het te veel wordt, waardoor ik er niet meer van kan genieten, laat ik één of twee dingen los, tot ik wel weer tijd en zin heb.

Meer en sneller is economisch beter, maar als je ook gelukkig wil zijn, kan je beter minder doen met meer aandacht. Laat je ambities en passies geen lasten worden!

Klik hier voor onze online workshop 'Moeiteloos Genieten!'